Back to Top

Berlijn

Berlijn, de Duitse hoofdstad, op slechts enige honderden kilometer over de Nederlandse grens is al vele jaren een populaire stad! Ooit werden de twee stadshelften gescheiden door "De Muur". Sinds de val van de muur in 1989 heeft de hoofdstad van Duitsland, in een razend tempo, een ware metamorfose ondergaan door gedurfde nieuwbouw en bijzondere renovaties. Een liefhebber van moderne architectuur mag Berlijn niet overslaan. Het heeft historische en moderne musea, winkel- en uitgaansmogelijkheden, bijzondere bezienswaardigheden en luxe restaurants. Deze stad maakt op iedereen een grote indruk. President Kennedy deed ooit bij zijn bezoek aan Berlijn de uitspraak "Ich bin ein Berliner".

Bezienswaardigheden:
- Brandenburger Tor
- Rijksdag
- Unter den Linden
- Gedächtniskirche
- Alexanderplatz
- Berliner Dom
- Checkpoint Charlie
- Warenhuis KaDeWe
- Kurfürstendamm

Branderburger Tor

De Brandenburger Tor uit 1734 staat op de stadsgrens van het oude centrum. De poort is 26 meter hoog en 65,5 meter breed. De Brandenburger Tor stond destijds in de Russische sector en was vanuit het westen te zien. Het was dertig jaar lang niet mogelijk, in verband met de grensbeveiliging, om onder de poort door te lopen. Brandenburger Tor is na de val van de Muur gerenoveerd. Al hoewel velen een pijnlijke herinnering hebben aan het nationaalsocialisme is er toch besloten om ook de adelaar en het ijzeren kruis weer terug te plaatsen. Na de val van de muur is de poort het symbool van de Duitse eenheid.

Rijksdag

De Rijksdag is het parlementsgebouw van Duitsland, het is gelegen aan de Platz der Republik. De Rijksdag heeft een lange, roemruchte historie. Na de hereniging van Duitsland werd de Rijksdag gerestaureerd en in 1999 officieel heropend. De Rijksdag is een combinatie van oude en moderne architectuur. Kenmerkend is de moderne, glazen koepel. De entree van de Rijksdag is gratis.

 

Unter den Linden

Unter den Linden is één van de bekendste lanen in Berlijn. Deze laan, 11,5 km lang, was de praalweg van Pruisische koningen en de Duitse Keizers. Als men van af de Brandenburger Tor naar de Alexanderplatz loopt krijgt men binnen een afstand van 2 kilometer veel belangrijke bezienswaardigheden te zien. Enkele gebouwen aan Unter den Linden zijn: Berliner Staatsoper, Humboldt Universiteit, Paleis van Wilhelm I, Russische ambassade, Staatsbibliothek zu Berlin en het Standbeeld van Frederik II.

De Gedächtniskirche staat aan de Breitscheidplatz. De kerk is een religieus aandenken aan Wilhelm I, de oprichter van het Duitse rijk. De kerk is altijd al een herdenkingsplaats geweest, vroeger aan Wilhelm 1, en nu aan de tweede wereldoorlog. De eerste steen werd gelegd in maart 1891, het gebouw heeft 5 torens. De hoofdtoren van 113 meter hoog werd de hoogste toren van de stad. De kerk werd 1895 geopend. Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg de Gedächtniskirche het zwaar te verduren. Een groot deel van de imposante kerk werd vernield en er bleef nog maar een schim over van wat de prachtige kerk ooit was. De overgebleven 68 meter toren kreeg na de oorlog al snel de bijnaam ‘holle kies’. Van het middenschip was ongeveer de helft weggeslagen. In deze ruïne vonden tijdens en vlak na de oorlog gewoon kerkdiensten plaats. De kerk in pas in 1956 gerenoveerd. De nieuwe Gedächtniskirche werd ingewijd op 17 december 1961, vier maanden na de bouw van de Muur. De nieuwe kerk bestaat uit drie afzonderlijke delen: een achthoekig hoofdgebouw, een 58 meter hoge, eveneens achthoekige toren, en een kleine kapel. Alle drie de gebouwen gebouwd met gewapend beton, staal en kleine glasscherven in alle mogelijke blauwtinten. De nieuwe gebouwen staan om de oude toren van de oorspronkelijke Gedächtniskirche heen en ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Gedächtniskirche elke dag geopend voor bezoek van 9:00 tot 19:00.

Alexanderplatz heeft zijn naam te danken aan het bezoek van tsaar Alexander I in 1805. De bijnaam van dit plein is “Alex”. In de Tweede Wereldoorlog is er maar weinig overgebleven van de Alexanderplatz. Het huidige plein is opnieuw opgebouwd vanaf 1960. De omliggende gebouwen verschenen in verschillende fases. Het lerarengebouw met de versierde strook en de koepel van de congreshal zijn gebouwd tussen 1961 en 1964. Het grote warenhuis “het Kaufhof” is gebouwd tussen 1967 en 1970. Alexanderplatz is nog steeds hét plein met de hoogste monumentale waarde. Iedere dag bezoeken meer van 300.000 mensen het plein.

Berliner Dom

De Berliner Dom gelegen op het museumsinsel is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De dom werd gebouwd tussen 1895 en 1905. In de Tweede Wereldoorlog werd de Dom zwaar beschadigd. Van 1975 tot 1992 werd kerk gerestaureerd. De Dom heeft een wereldberoemd Sauerorgel met 113 registers, waaronder een drietal 32' pedaalregisters.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van het Amerikaanse en Russische gedeelte. Tijdens de Koude Oorlog werd het huisje het symbool voor de scheiding en voor de vrijheid. Checkpoint Charlie werd effectief gesloopt op 22 juni 1990. In 2000 werd een exacte kopie van het wachthuisje opgericht. In het museum zelf vind men beelden en voorwerpen die de geschiedenis vertellen over vluchtpogingen van oost naar west.

Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is het bekendste warenhuis van Berlijn. Het is momenteel het grootste warenhuis van Europa met circa 60.000 m² verkoopoppervlak. Het bevindt zich dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche. Het trekt jaarlijks vele miljoenen bezoekers. Men kan hier terecht voor allerlei merkkleding en huishoudelijke artikelen, te vergelijken met de Nederlandse Bijenkorf.

De 3,5 kilometer lange Kurfürstendamm is de belangrijkste boulevard van de stad. Tijdens de roerige twintiger jaren werd de Kurfürstendamm een levendig centrum van cabarets, revuezalen en bioscopen. De Kurfürstendamm bleef even levendig als vroeger met de Breitscheidplatz en de wereldbolfontein (Wasserklops). Het is een van de drukste ontmoetingsplaatsen van de stad.