Back to Top

Düsseldorf

Düsseldorf ligt op een steenworp afstand van de Nederlands-Duitse grens. Düsseldorf staat met name bekend als winkelstad. De combinatie van kunst, cultuur, mode en architectuur maakt Düsseldorf tot de kosmopolitische stad tussen Parijs en Berlijn. De Tweede Wereldoorlog heeft veel verwoestingen aangericht, maar toch zijn er een aantal gebouwen bespaard gebleven. De Altstadt is het historische centrum van Düsseldorf, vele gebouwen zijn weer opnieuw opgebouwd. Overdag is de Altstadt een walhalla voor shoppers en ’s avonds is het een druk en gezellig uitgaanscentrum.

Bezienswaardigheden:
Andreaskirche
Düsseldorfer Senfladen
Kerstmarkt Düsseldorf
Museum Kunst Palast
Neanderthal Museum
Rathaus
Schloss Benrath

Andreaskirche

Andreaskirche ligt in de Altstadt en is de mooiste kerk van de stad. De Andreaskirche werd gebouwd op initiatief van de jezuïeten in 1619. Hertog Wolfgang Wilhelm heeft de bouw van de kerk afgerond in het midden van de Dertigjarige Oorlog in een relatief korte periode (1622-1629). In de jaren daarna volgden uitbreidingen en verbouwingen. In de tweede helft van de 17e Eeuw, werd er ten westen van de kerk een jezuïetencollege gebouwd. In 1708 kreeg de Andreaskirche, uiteindelijk de officiële titel van "Hof Kerk". Het mausoleum kreeg in de 19e Eeuw zijn definitieve, huidige vorm. In het voorjaar van 1991, heeft er een uitgebreide restauratie plaats gevonden. Deze lichte, barokke kerk is rijk versierd met stucwerk en beelden.
Rondleidingen vinden plaats de eerste woensdag van de maand om 16.00 uur.

Düsseldorfer Senfladen

Düsseldorfer Senfladen, Düsseldorf heeft nog een ouderwets mosterdwinkeltje aan de Bergerstrasse 29. Het is niet alleen een winkel, maar ook een klein museum waar men alles te weten komt over de bereiding van diverse soorten mosterd. Düsseldorf heeft twee grote mosterdmerken: “ABB” en “Radschläger”. In 1726 werd de ABB-fabriek opgericht door Adam Bernhard Bergrath die zijn initialen tot merknaam verhief. . De scherpe donkere ABB mosterd, zit in de grijze stenen pot, en is nog steeds te vinden op de tafels in de traditionele Düsseldorfer restaurants. De Radschläger uit de Löwensenf fabriek bestaat niet meer, het werd in de jaren 80 van de vorige eeuw van de markt gehaald. Het originele recept uit 1830 is door de Düsseldorfer Senfladen overgenomen en is nog steeds in het wikkeltje te koop .

De kerstmarkt in Dusseldorf trekt ieder jaar weer vele bezoekers. De Aldstadt staat dan geheel in het teken van kerstmis. Overal vind men sfeervol verlichte marktkraampjes met leuke kerstspulletjes en cadeautjes. Het mooist is de kerstmarkt vanaf de namiddag en in de avond. Alle kraampjes, op de vier pleinen in de Aldstadt,  zijn dan sprookjesachtig verlicht.

Het Museum Kunst Palast, aan het Ehrenhof 4-5, heeft een grote collectie schilderijen van de populaire regent Jan Wellem Hertog von der Pfalz en enkele rijke burgers van Düsseldorf. Onder de schilderijen zijn grote werken van onder anderen Peter Paul Rubens, Peter von Cornelius en Wilhelm von Schadow. De collectie heeft ook schilderijen uit de Vlaamse, Hollandse, Düsseldorfer en Italiaanse School. Buiten de schilderijen, is er ook een collectie, beelden, glaswerk, keramiek, tapijten en meubels. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van11.00 tot 18.00 uur.

Neanderthal Museum

De Stichting Neanderthal Museum exploiteert en onderhoudt de culturele erfenis van de "Neanderthaler". Vijf kilometer ten oosten van Düsseldorf werden in 1856 in het Neanderthal de overblijfselen gevonden van prehistorische mensen. De Neanderthalers leefden tussen 230.000 en 28.000 jaar geleden. Het Museum wordt slechts voor een klein gedeelte gesubsidieerd. Het merendeel van de exploitatiekosten wordt gedekt door entreegelden en verkoopopbrengsten. Openingstijden zijn van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 18.00 uur

Het Rathaus aan de Marktplatz, doet nog steeds dienst als Stadhuis van Düsseldorf, het bestaat uit drie delen. Het oudste deel, twee gevels en de toren stammen uit de 16e Eeuw. Voor het stadhuis staat het ruiterstandbeeld van Jan Wellem uit 1711, gemaakt door de beeldhouwer Gabriel de Grupello. Er is slechts eenmaal per week (op woensdag) een rondleiding.

Schloss Benrath het jachtslot van Carl Theodor Hertog von der Pfalz. Het ligt in het zuiden van Düsseldorf. Het werd gebouwd in de 18e eeuw. In het slot zijn diverse musea ondergebracht en eromheen ligt een uitgestrekt park. In de oostvleugel van het kasteel is het Museum voor Europese Tuinkunst (Museum für Europäische Gartenkunst) gevestigd. In de westvleugel is het Museum für Naturkunde te vinden, hier ziet men hoe de loop van de Rijn door de eeuwen heen is veranderd, en welke flora en fauna er in het gebied voorkomen.